Bex*vacatures werken in een bevlogen team * geen dag hetzelfde * leren, groeien, jezelf ontwikkelen * bekijk onze vacatures hier!
NL
EN
Crisis lijn (24/7)

Interview: Bex* traint de boegbeelden van de politie

Asterisk
Serge van Rooij
Serge van Rooij

Bex* traint de boegbeelden van de politie

Iedereen die het nieuws volgt, kan het niet ontgaan. Regelmatig schuiven politiemensen aan bij talkshows om een inkijkje te geven in hun werk. Zo leren we als Nederlanders meer over wat de politie doet bij bijvoorbeeld zedenzaken, cybercrime of ondermijning. Al deze boegbeelden volgen diverse trainingen bij Bex* om ervoor te zorgen dat ze hun verhaal goed kunnen overbrengen in de media of op een podium.

Alfred van de Pol is samen met Nicole van Ooijen en Cor de Jongste verantwoordelijk voor het boegbeeldenbeleid van de politie. Hij legt uit waarom ze sinds 2017 met boegbeelden werken. “In 2017 hebben we er een speerpunt van gemaakt om als politie veel meer onderdeel te zijn van het maatschappelijke debat. Deels omdat er vaak óver ons werd gesproken in plaats van mét ons en deels om zelf onderwerpen te agenderen. We kwamen al snel tot de conclusie dat we niet alleen politiechefs en woordvoerders willen laten optreden als boegbeeld, omdat de discussie zich dan al snel toespitst op beleidszaken. Daarom zijn we gaan zoeken naar politiemensen die over de inhoud van hun werk kunnen vertellen.”

Waarom kiezen jullie ervoor de boegbeelden een opleiding aan te bieden?

Nicole: “Politiemensen zijn gewend onder druk te presteren, maar ze zijn niet opgeleid om met journalisten te praten of op een podium te staan. Daarom willen we ze de belangrijkste basisvaardigheden meegeven. Het is daarbij belangrijk dat ze hun bevlogenheid en authenticiteit behouden. Daarom zochten we bij de start van het boegbeeldenprogramma een partner die ons daarbij kon helpen. Via een aanbestedingsprocedure kwamen we uit bij Bex*. Samen ontwikkelden we een opleiding op maat die bestaat uit meerdere modules. Ieder boegbeeld volgt een mediatraining en een social media-training. Na ongeveer twee jaar komen ze terug voor een opfrissessie. Aanvullend kunnen ze kiezen voor losse workshops over storytelling of presenteren.”

Onze boegbeelden gaan met energie en meer zelfvertrouwen naar huis, klaar om hun verhaal met de wereld te delen.

Alfred van de Pol

“Politiewerk is nooit zwart/wit.”

Alfred snijdt nog een belangrijk punt aan waarom de boegbeelden deze opleiding krijgen. “Politiemensen zijn bevlogen van hun werk. Als je niet oppast, vertellen ze uren over hun vak. In de opleiding leren ze hoe ze hun verhaal kort, krachtig en levendig kunnen vertellen. Daarnaast leren ze regie te houden over hun onderwerp, zodat de nuances en dilemma’s van het politiewerk goed naar voren komen. In het publieke debat verdwijnen die namelijk nogal eens naar de achtergrond. Zo ontstond er een tijd geleden op social media verontwaardiging over een foto van een agent die langs de kant van de weg urineerde. De nuance in dit verhaal is dat hij lange tijd assisteerde bij een levensreddende reanimatie en uiteindelijk heel nodig naar het toilet moest. Nu is dit slechts een klein voorbeeld, maar de boegbeelden leren hoe ze die nuances ook bij zwaardere thema’s goed kunnen overbrengen. Politiewerk is namelijk nooit zwart/wit.”

Hoe selecteren jullie de boegbeelden?

Nicole: “Toen we begonnen, maakten we eerst een lijst met onderwerpen waarvoor we boegbeelden nodig hebben. Vervolgens vroegen we aan onze politiechefs en communicatiemensen of zij collega’s kenden die een goed boegbeeld kunnen zijn voor één van deze thema’s. Zo ontstond een lijst met potentiële boegbeelden. Uiteindelijk is niet iedereen ook daadwerkelijk boegbeeld geworden. Soms heb je bepaalde verwachtingen van iemand en blijkt in de training dat die persoon er (nog) niet klaar voor is. Anderen waarover je twijfelt, bloeien juist helemaal op als ze hun verhaal voor de camera mogen doen.”

Alfred: “De boegbeeldentraining speelt een belangrijke rol in de selectie. De trainers maken voor iedere deelnemer een verslag waarin sterke punten en aandachtspunten staan, inclusief een advies of de rol van boegbeeld bij ze past. De meeste boegbeelden kunnen na deze training prima hun verhaal doen en komen definitief op de lijst. Al onze communicatiemensen en woordvoerders hebben toegang tot deze lijst. We kunnen daardoor snel schakelen als er verzoeken komen voor een interview of een lezing. Veel boegbeelden komen overigens ook zelf met suggesties om hun onderwerp te agenderen. Iedereen herinnert zich bijvoorbeeld nog wel de agent die zich uitsprak over het schandalige gedrag van automobilisten die foto’s maken bij ernstige ongevallen.”

Heeft het boegbeeldenbeleid effect?

Alfred: “Absoluut. Dankzij de boegbeelden kunnen we de kant van de politie vaker en beter toelichten in het maatschappelijke debat. We vertellen genuanceerd waarom we dingen doen, welke dilemma’s er zijn, hoe we leren of duiding geven aan politieoptredens. We zien regelmatig boegbeelden aanschuiven bij landelijke talkshows als Jinek en Op1 of bij de equivalenten van regionale omroepen. Daarnaast geven ze regelmatig een interview in (lokale) kranten en staan ze als spreker op bijeenkomsten. Tot slot zijn veel boegbeelden prominent aanwezig op sociale media.”

Boegbeelden politie

“De passie spat er bij jullie vanaf.”

Hoe ervaren jullie de samenwerking met Bex*?

Nicole: “Als heel prettig. Bex* is een professioneel bureau en dat merk je aan alles. Jullie schakelen snel, zijn flexibel en denken proactief mee. Daarnaast is de trainingsgang met alle studio’s een belangrijke meerwaarde. Bij jullie oefenen de boegbeelden echt in een theater, een radiostudio of in een talkshowsetting. Dat maakt de training van begin tot eind heel realistisch.” Alfred vult aan: “Ik vind het heel kenmerkend dat het vaak voelt alsof we collega’s zijn. We ontwikkelden niet alleen de trainingen samen, jullie zijn net zo trots en blij als een boegbeeld het goed doet bij een optreden. De passie spat er bij jullie vanaf.”

En de boegbeelden zelf? Hoe ervaren zij de trainingen?

Nicole: “De boegbeelden zijn unaniem enthousiast. Ze beoordelen de trainingen als erg goed en dat is knap, want politiemensen zijn kritisch. Jullie trainers creëren vanaf het begin een veilige setting waardoor de boegbeelden echt uit hun comfortzone durven te gaan. Wat heel prettig is, is jullie ze niet alleen wijzen op hun ontwikkelpunten, maar ook kijken naar hun kwaliteiten. Hoewel het een pittige trainingsdag is, gaan onze boegbeelden met energie en meer zelfvertrouwen naar huis, klaar om hun verhaal met de wereld te delen.”

Wil je jouw boegbeelden ook laten trainen?
Wil je jouw boegbeelden ook laten trainen?

Of ben je zelf een boegbeeld of ambassadeur van je organisatie en heb je interesse in een training of coachingsprogramma? Neem dan contact op.

Asterisk
Vragen?

+31 (0)40 294 52 52
info@bexcommunicatie.nl

Piuslaan 70a
5614 CM  Eindhoven

Crisisondersteuning

Voor direct contact met een van onze crisisexperts. Ook buiten kantoortijden.

+31 (0)88 505 90 01  (24/7)