Bex*vacatures werken in een bevlogen team * geen dag hetzelfde * leren, groeien, jezelf ontwikkelen * bekijk onze vacatures hier!
NL
EN
Crisis lijn (24/7)

10 tips voor meer interactie met je publiek -2-

De krachtigste connectie is oogconnectie
Asterisk
Serge van Rooij
Serge van Rooij

"Oogconnectie is een subtielere variant en biedt vele voordelen."

Tijdens trainingen en coachsessies vertelde ik deelnemers om goed en gefocust oogcontact te maken in de eerste 30 seconden van hun optreden. Inmiddels denk ik daar wat genuanceerder over. Want door jezelf te dwingen op de juiste manier oogcontact te maken, ga je een innerlijke strijd aan met je oerbrein. En dat is hard werken. Waarom? Omdat je oerbrein een groep mensen spannend vindt. En dus geeft het je ogen de opdracht om een ontsnappingsroute te zoeken: Je ogen scannen de zaal en flitsen heen en weer.

Use the force..
Inmiddels weet ik dat je daar niet tegen moet vechten. Het is slimmer om deze reflex van je oerbrein in je voordeel te gebruiken. Dat blijkt verbazingwekkend eenvoudig. Kijk de zaal in als je oploopt en laat je ogen maar gewoon zoeken naar een vluchtroute.

Als je op de juiste positie bent, ga je stevig op twee benen staan en heet je de mensen welkom. Gek genoeg passen je zoekende ogen  heel goed bij zo'n boodschap. Je publiek denkt namelijk dat je mensen welkom heet en dat je met iedereen kort oogcontact zoekt. Dat je in werkelijkheid op onbewust niveau een vluchtroute zoekt, hoeft niemand te weten. Tijdens je introductiepraatje ontspant je oerbrein. Vanaf dan ga je bewust oogconnectie maken.

Oogconnectie
In plaats van oogcontact heb ik het liever over oogconnectie. Goede sprekers maken namelijk een verbinding met hun publiek. Oogcontact kan eenzijdig zijn. Je hebt vast wel eens meegemaakt dat een spreker tijdens de hele presentatie oogcontact met jou hield. Op een gegeven moment wordt het niet alleen creepy, maar de rest van het publiek is ondertussen allang iets voor zichzelf aan het doen. Dus van connectie is geen sprake. 

Oogconnectie is een subtielere variant en biedt vele voordelen. Kies iemand in het publiek en kijk die persoon in beide ogen. Vertel vervolgens één zin van je verhaal alsof je in gesprek bent met alleen deze persoon. Je zult merken dat je een knik met het hoofd krijgt als teken dat hij of zij je heeft begrepen. Op dat moment is er een echte connectie. Daarna ga je naar iemand anders in een ander deel van het publiek. Daar doe je hetzelfde. En zo ga je zin voor zin, persoon voor persoon door totdat je klaar bent. 

Dit heeft een paar voordelen:

  1. Je verspilt geen kostbare energie door een gevecht met je oerbrein, maar maakt handig gebruik van reflexen die je toch al hebt.
  2. Je maakt echt een connectie met je publiek. Dit is de meest krachtige vorm van interactie en tegelijkertijd de meest onderschatte vorm van interactie.
  3. Met deze techniek voelt het niet als een presentatie (=voor veel mensen spannend), maar meer als een gesprek.
  4. Doordat je tussendoor steeds opnieuw een connectie maakt met iemand uit het publiek, ontstaat er een rustig, prettig spreektempo. Dit voelt voor het publiek aangenaam. 

Als je deze techniek leest, voelt het wellicht alsof het heel mechanisch overkomt. Mijn ervaring is dat het zowel voor de spreker als voor het publiek een prettige manier is van presenteren. De mensen die ik train, hebben er veel baat bij. Ik ben heel benieuwd of het voor jullie ook werkt. Laat het me weten!

Lees ook:
10 tips voor meer interactie met je publiek -1-
10 tips voor meer interactie met je publiek -3-

Wil je meer leren over presenteren?
Wil je meer leren over presenteren?

Volg een training of laat je coachen. Wij helpen graag.

Asterisk
Vragen?

+31 (0)40 294 52 52
info@bexcommunicatie.nl

Piuslaan 70a
5614 CM  Eindhoven

Crisisondersteuning

Voor direct contact met een van onze crisisexperts. Ook buiten kantoortijden.

+31 (0)88 505 90 01  (24/7)