Gemeente Berkelland - Een schuld is niks om je voor te schamen.
De kosten van levensonderhoud stijgen hard in Nederland. In juli 2022 waren de prijzen 10,3 procent hoger dan in 2021. De koopkracht van Nederlanders daalt fors en de armoede neemt toe. Steeds meer Nederlanders krijgen te maken met problematische schulden. Ze leiden tot geldzorgen die zo ernstig zijn, dat ze zonder hulp bijna niet zijn op te lossen. Ze hebben effect op de fysieke en mentale gezondheid.
Schulden komen voor in alle lagen van de maatschappij. Toch ligt er een groot taboe op het hebben van schulden. Mensen wachten vaak tot het laatste moment. Ze trekken pas aan de bel als de situatie onhoudbaar is.
De gemeente Berkelland wil dat voorkomen. Berkelland wil zorgen dat geen enkele inwoner problematische schulden heeft. Dit begint bij preventie en een zo vroeg mogelijke signalering.
Vraag aan Bex*
Ontwikkel een bewustwordingscampagne die het taboe doorbreekt op het hebben van schulden en/of (beginnende) financiële problemen in de gemeente Berkelland.
Strategie
Als je dingen deelt met een ander, worden mooie dingen groter en problemen kleiner. Dat weet iedereen. En toch kan de stap om over financiële schulden te praten, heel groot zijn. Door een financiële schuld maakt je namelijk ineens heel klein. En onzeker. Je voelt je minderwaardig.
Uitzichtloze financiële problemen, lastige post van incassobureaus en de belastingdienst, jezelf afzonderen; het is allemaal met elkaar verbonden. In de campagne ‘Je schuld delen kost niks’ vertellen vier Berkellanders hun verhaal. De campagne benadrukt op verschillende manieren dat schulden iedereen kunnen overkomen, maar dat niemand er alleen voor hoeft te staan. Korte boodschappen en vier heldere vervolgstappen gaven richting aan de campagne.